За общия бизнес на Василев и Прокопиев

Не спира турът на свързаните с Цветан Василев лица из студията на най-голямата ни телевизия БТВ.

Стигна се дори до гостуване в праймтайма на сутрешния блок на адвокат Лазар Карадалиев – дясната ръка на укриващия се от правосъдие ексбанкер, човекът който управлява останалите под контрола на Василев (и финансирани от фалиралата КТБ) активи на родна територия. Компания на Карадалиев правеше неговият колега Стоян Стоянов, предишната седмица навестил Цветанка Ризова в комбинация с юриста Александър Пелев.

Че БТВ работи срещу държавата и в полза на олигарси е ясно отдавна. Но нека разясним докрай какво всъщност означава мустакатият медиен тайфун в ефира на най-рейтинговата частна телевизия.

Как се стигна до него?

Малко преди Нова година, съгласно буквата и запетайката на прословутия Закон за адвокатурата, следствените органи извършват необходимите действия по отношения на сдобилия се с няколко обвинения Лазар Карадалиев. В случая говорим за бизнеспартньор на Василев, не за негов наказателен адвокат. Основният му защитник по аферата „КТБ“ е Константин Симеонов, не Карадалиев.

Какво убягна от дневния ред?

В кантората на Карадалиев се е намирал адвокат Александър Пелев. Така и не стана ясно какво точно е правил там, какво е договарял? По каква работа?

Впоследствие, обаче, адвокат Пелев се зае с раздухването на фалшив скандал, че прокурорите нарушили правата на защитниците, използвайки за целта адвокатска фейсбук група, на която админ е самият той, по негови признания. Нещо повече – Пелев грубо излъга българския народ, че никой нямало право да извършва следствени действия в адвокатски кантори.

След това темата влезе в големите медии. Пелев и Стоянов от кантората на Карадалиев гостуваха на Цветанка Ризова (дори няма да се спирам на едно от предаванията на Слави Трифонов в началото на декември, когато Александър Пелев и Пепи Кънчев от проксито на Прокопиев "Правосъдие за всеки" не скриха апетитите си за овладяване на Висшия адвокатски съвет. Това активно мероприятие подлежи на съвсем друг коментар). А няколко дни по-късно същият Стоянов се появи рамо до рамо със самия Карадалиев при Хекимян. Разбира се – участията бяха контролирани, Ризова и Хекимян не зададоха и един неудобен въпрос на меко казано интересните си събеседници. Не питаха какво точно ги събра в един офис, каква бе темата на тяхната среща?

Кои са актьорите в описаната пиеса?

Лазар Карадалиев и Стоян Стоянов са наместници на Цветан Василев на българска територия. Те ръководят бизнесите му, плащат на свързаните с Василев журналисти, тяхната кантора е касичката за организираните от Белград хибридни мероприятия срещу държавността, институциите, прокуратурата, срещу България. Плащат и за профилактирането (200 хиляди лева по данни на прокуратурата) на основни свидетели срещу беглеца от правосъдие като Бисер Лазов например.

Александър Пелев е недвусмислено и съвсем лесно доказуемо свързан с олигарха Прокопиев. Пелев бе кандидат-депутат от „Да, България“ – формация, ръководена от Христо Иванов, за когото в стенограмите „Арго“ прочетохме, че е на практика подчинен на кръга „Капитал“ и неговия лидер Иво Прокопиев.

Следователно срещата на прокситата Карадалиев-Пелев е среща Цветан Василев-Иво Прокопиев. Просто поредните съвместните действия на израсналите под крилото на Костов олигарси се осъществяват чрез посредници/емисари, пределно ясно е това. Ясно е и как проблемите на Карадалиев-Пелев/Прокопиев-Василев намират веднага място в програмата на БТВ. Нали помним, че три дни след повдигането на второто обвинение срещу Прокопиев (за пране на пари) той вече бе участвал при Ризова и Хекимян. Точно както участваха Карадалиев, Стоянов, Пелев.

Кой друг, ако не Иво Прокопиев контролира медийния мейстрийм, сам призна това в стенограмите „Арго“. Където намираме потвърждение за медицинската му експертиза, по която успелият млад мъж съди евродепутата Бареков. А именно – разстроен му е „Азът“. То наистина не е ясно Прокопиев всеки ден в какви одежди се представя – честен бизнесмен, реформаторски политик, прозападен издател, успял млад мъж на Костовата бандитска приватизация или дете на номенклатурата, получил на 22 вестник, а на 28 завод, благодарение на дебелите си като корабни въжета връзки по отношение структурите на ДС и БКП.

Изводът от историята е пределно ясен. Няма никакви, ама никакви нарушения на процесуалните правила по отношение на обвиняемия адвокат Карадалиев. Той не е свещена крава и адвокатите не са. Канторите им имат право да бъдат претърсвани при наличие на солидни доказателства и респективно обвинения по техен адрес. А такива са публично известни дори – зам.-главният прокурор Гешев хвърли светлина върху част от тях.

Дали Цветан Василев и Иво Прокопиев действат съвместно с руски олигарси от списъка със санкции на ЕС и САЩ предстои да се докаже. Но, че работят заедно е вън от съмнение. Крещящ пример за това е скандалната среща във Върховния касационен съд, между свързания с Прокопиев шеф на ВКС Лозан Панов и прислужника на Василев –  Георги Георгиев от сдружение БОЕЦ (финансирано от Белград).

Не се нуждае от допълнително пояснение и фактът, че най-голямата ни медия БТВ работи за олигарсите, срещу държавата, обществения интерес и дневния ред на българските граждани. Поради което и вероятно ще паднем още по-надолу в класациите за свободата на словото. Никой няма да се учуди от това, имайки предвид, че от сутрин до вечер телевизията обслужва Цветан Василев, получил 146 обвинения за кражбата на 2,7 милиарда от фалиралата КТБ, и неговия партньор Иво Прокопиев, чийто активи за 200 милиона са окончателно запорирани по иск на Антикорупционната комисия след решения на две съдебни инстанции.

Тодор Тодоров за Хипотези

Напиши коментар