Защо се гушнаха Корнелия и Прокопиев?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Все по-видима днес е сделката между червената лидерка Корнелия Нинова и обвиняемия олигарх Иво Прокопиев за общи действия срещу ГЕРБ и кабинета „Борисов-3“.

Дружбата между успелия млад мъж и успялата млада жена на Костовата приватизация разцъфтя в първите дни след предсрочните парламентарни избори.

Къде откриваме топлата им връзка?

Корнелия Нинова взе дейно участие в сценария на Прокопиев и Сашо Дончев за атака срещу главния прокурор Сотир Цацаров. Нищо изненадващо – задкулисният сив кардинал на „Позитано 20“ днес се казва Румен Овчаров. Той е човекът, който осигури избора на Нинова преди година. Овчаров бе енергиен министър, когато протежето на Луканов – Сашо Дончев – получи монопола върху търговията с газ преди повече от 20 години. Овчаров бе енергиен министър(а Нинова - негов заместник) и когато Прокопиев получи златните договори за преференциално изкупуване на произведената от него „зелена енергия“ – заради което всички ние платихме стотици милиони през солените сметки за ток. Овчаров освен това е и обвиняем, също като Прокопиев – тоест двамата имат общ интерес от разклащане на прокуратурата и съдебните институции.

Топла връзка между Нинова и Прокопиев е приближеният до червената председателка евродепутат Петър Курумбашев. Той взе дейно участие в кандидат-президентския щаб на Радев, а след успеха често може да бъде забелязан в кабинета на лидерката на „Позитано 20“. А връзката Курумбашев-Прокопиев? Прокопиев е негов кум.

Пропагандната медийна машина на Прокопиев, ръка за ръка с Нинова, проведе първото координирано мероприятие срещу кабинета „Борисов-3“. Тогава сайтовете на олигарха, в тясно сътрудничество с депутати от БСП, вдигнаха вой до небесата, че някакви чиновници били нацисти. Но дума не обелиха за нациста в президентската администрация (и служебен вътрешен министър – Пламен Узунов); за невъзможността на Иво Христов – шеф на президентския кабинет – да изпълнява служебните си задължения, просто защото няма достъп до класифицирана информация; за недопустимите фейсбук изцепки на същия този Христов – нарекъл женската организация на ГЕРБ – „Боко Харем“. (подигравайки се с хилядите избити от терористичната групировка на радикалните ислямисти)

Корнелия Нинова принуди Румен Радев да наложи вето върху поправките в Закона за околната среда. Нормативният акт предизвиква недоволството на зелените НПО-та, зад които стои Прокопиев, защото видяха риск в секването на финансовите потоци, щедро течащи към тях през последното десетилетиe – милиони за броене на делфини, обгрижване на червеногуши гъски и хамстери, мътене на яйца от костенурки.

И за десерт – Корнелия Нинова и БСП номинираха близки до Прокопиев магистрати за членове на Висшия съдебен съвет(ВСС) от парламентарната квота. Доказателство, че горепосочените импонират на добрия олигарх е радушният прием, който те намериха на страниците на ръководените от него издания. В добавка – Христо Иванов и видни активисти на „Да, България“ посрещнаха с възторг имената на излъчените от „Позитано 20“ бъдещи участници в правителството на съдебната власт.

И тук стигаме до извода:

Нинова и Прокопиев са недоволни от властта и действат заедно. И двамата инвестираха много в неуспешните за тях предсрочни парламентарни избори. БСП на Нинова пак бе победена от ГЕРБ и остана в опозиция. А „Да, България“ на Прокопиев не успя да прескочи четирипроцентовата бариера за участие в 44-то НС.

Днес те отвориха общ фронт на кабинета „Борисов-3“.

Иван Иванов за Хипотези

1 Коментари

Напиши коментар