Защо Мавродиев се превърна в мишена на олигарха Прокопиев?

Краят на астрономическото лято донесе няколко тежки новини за обвиняемия олигарх Иво Прокопиев.

Оказа се, че задкулисният политически пъзел на успелия млад мъж не излезе, та изведнъж отново се наложи детето на политическата корупция да активира всичките си слуги в битката с държавата и институциите.

В мишена за олигарха се превърнаха: Стоян Мавродиев, бъдещ ръководител на Българската банка за развитие(ББР); новите зам.-шефове на Комисията за финансов надзор; избраните от 44-то НС за членове на Висшия съдебен съвет. Втора седмица кафявата Прокопиева медийна машина залива горепосочените с кал и помия.

Кои излязоха на амбразурата?

Подчинените на Прокопиев издания(Дневник, Капитал и Медиапул) – освен малотиражните му сайтове в групата влизат лайнометите на колегите олигарси – Огнян Донев(Клуб З) и Сашо Дончев(Сега). Тук са и журналистите, които са на хранилка при укриващия се от правосъдие ексбанкер Цветан Василев. Така окомплектована кафявата пропагандна машина бие всеки дръзнал да оспори волята на задкулисните кукловоди. Медийните бухалки удрят по главата неудобните личности с позиция в неовладяните в полза на олигархията полета – от Висшия съдебен съвет(ВСС) през Комисията за финансов надзор(КФН) и прокуратурата до Българската банка за развитие(ББР).

В схемата на Прокопиев се вписаха и псевдоеколозите. Съвсем резонно – с покровителството на олигарха те натрупаха милиони, за да броят делфини и лешояди, да мътят яйца от костенурки, да скубят перата на червеногушата гъска. В замяна на щедрите проекти, осигурени от Кръстника, зелените са готови да влязат в битка за каузата на кръга „Капитал“ на секундата щом Иво Прокопиев ги призове. Без значение дали става дума за протест срещу закон, хибридна атака срещу финансова институция или дори участие в избори.

На страната на задкулисието са и „Протестна(Платена) мрежа“, НПО-то „Правосъдие за всеки“ (оглавявано от Велислав Величков – приближен до Иван Костов) плюс няколко гравитиращи около тях бутафорни общественици като Илиян Василев – агент „Сашо“ на комунистическата Държавна сигурност – репресивния апарат на мракобесния тоталитарен режим. Общото между няколкото ударни звена на Прокопиевата шпицкоманда са грантовете, които бригадата получава от фондация „Америка за България“. Милионите от фондацията се разпределят под зоркия поглед на олигарха Прокопиев, той насочва порциите от финансирането в една или друга посока. И естествено днес бенефициентите (получателите на сумите) са длъжни да бранят своя господар.

В тима на олигарха забелязваме и фамозните политолози, които с основание можем да наречем червени кукувици. Всичко взеха от БКП и ДС, след което бяха инсталирани в демократичното гнездо. Там те избутаха де що има читаво с антикомунистически корен, за да останат само те – децата на номенклатурата, пребоядисаните комунисти, служители на Кремъл, но днес първи демократи и борци с Путин. Имената им са: Евгений Дайнов, Огнян Минчев и Иван Кръстев.

И най-накрая, но не на последно място по значение, в отбора на Прокопиев се нареждат личните му политически проекти. Те са основно два : „Да, България“ и ДСБ. Свидетелство за това са скандалните стенограми „Арго“. В които прочетохме как Иво Прокопиев събира на едно място Радан Кънев, Христо Иванов и Мартин Димитров, за да им раздава задачи. Самият Димитров признава за това. Неговите изказвания по време на сбирките започват с неизменното: „Иво ни възложи...“

Да – Иво наистина им възлагаше. Възложи им и днес. Да скочат в първите редици на политическата му битка.

А каква е тя?

1. Парламентарна квота за Висшия съдебен съвет

2. Състав на Комисията за финансов надзор(КФН)

3. Състав на Българската банка за развитие(ББР)

Причините за набелязаните цели са напълно ясни:

1. Иво Прокопиев скоро ще седне на подсъдимата скамейка. Трябва му влияние в системата, за да отърве решетките.

2. Част от бизнеса на Прокопиев е свързан с борсови спекулации. Е, няма как да е съгласен с неудобни членове на борсовия регулатор КФН, нали?

3. Друга част от дейността му пък зависи от кредитите, с които го финансира Българската банка за развитие(ББР). Нищо, че изданията му я критикуват, те правят това с обичайната рекетьорска цел. Ако дадена институция не му играе по свирката, той я удря по главата с медийните си бухалки. Всеки път моделът е един и същ.

Но защо най-неудобен е Стоян Мавродиев?

1. От позицията си на КФН шеф ограничи до минимум далаверите на Прокопиев.

2. В същото качество Мавродиев не се поколеба да приложи силата на закона срещу клеветите и пасквилите на олигархичните медийни бухалки и кафявата Прокопиева медийна машина.

3. Именно Стоян Мавродиев е човекът, благодарение на когото днес далаверата „ЕВН“ излезе на бял свят. Той даде на прокурорите необходимата информация, за да бъде внесен обвинителният акт срещу олигарха Иво Прокопиев и ортаците му – министри в кабинета „Борисов-1“ – Симеон Дянков и Трайчо Трайков.

4. Мавродиев ще спре източването на Българската банка за развитие(ББР) от кръга „Капитал“ и техните другари от Задругата на олигархията".

Да, Мавродиев е изключително неудобен за Прокопиев. И успелият млад мъж ще го удря с всичката си спомената вече сила. Просто защото най-накрая се намериха управляващи с кураж, които (по класика Христо Бисеров) започнаха да вадят зъбите на обвиняемия олигарх един по един.

Боли ли? Боли!

Тодор Тодоров за Хипотези

Напиши коментар