Завръщането на Туин Пийкс

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Случва се отново, но не по начинът, по който го помните ... или си мислите, че го помните.

Новият Туин Пийкс предлага много следи за детективска работа – може да се наложи интернет да изгради ново крило, посветено на теориите какво означава числото 430, или защо двойникът на Дейл Купър сега изглежда като убиеца Боб.

Линч е силен привърженик на медитацията, а новите серии на Туин Пийкс, с всичките си прекрасни сюжетни линии и интригуващи моменти, могат най-добре да бъдат оценени на малки хапки, една по една.

Нека се замислим за момент. Всеки мистериозен, криминален сериал завършва, разбивайки ни сърцето. Туин Пийкс, както се оказва, не е най-силен като криминална мистерия, защото всяка мистерия има нужда от разрешаване. А истинските неща нямат нужда от решение за да бъдат запленителни. Сериалът е най-добър, когато ни държи в неведение. Когато е  миситчен, не задоволителен – освен за кратко, когато ни подхвърля късчета подсказки от време на време. Именно тази смеска от емоции превръща Туин Пийкс в нещо уникално – наивност по детски, предизвикана от невежеството и съвсем реалната, зряла уплаха от незнанието на на всички отговори. Дори героите в сериала могат да бъдат разделени на чистите и дори детински Дона, Луси, Анди, на корумпираните Бен и Лео, и на тези между тях.

Сериалът ни манипулира, карайки ни да играем по неговите правила. Да искаме да знаем всичките отговори, но да разбираме, че това няма как да се случи. Именно в това се крие очарованието. Да разрешим убийството е невъзможно, но да се насладим на случващото се е лесно, лесно като пай. И да препратката към любимия черешов пай на агент Купър е умишлена.

И макар нищо да не е ясно, едно е сигурно. Няма да получим кратко и ясно обяснение, нито логичен и последователен разказ. Ще се лутаме между кошмари и приказки, между загадъчност и яснота. Но каквото и да ни донесе Туин Пийкс, имам желанието да го гледам. Защото „Господи, какъв завладяващ сериал е това. На кого му пука кой кого е убил?“