Ердоган не иска в ЕС

Турция няма намерение да се отказва от сътрудничеството с Европейския съюз, но заради тежкото състояние на европейската икономика възниква въпросът за целесъобразността от членство на страната в ЕС, заяви днес на среща с руски журналисти главният съветник на турския премиер Мехмет Акарджа, цитиран от ТАСС.

"Присъединяването и сближаването с ЕС в момента не е приоритетна задача за Турция. Турският народ преживя големи сътресения в последно време и видяхме кой наистина ни е приятел и партньор и кой предпочете собствените си интереси", каза Акарджа. Той отбеляза, че след последните събития в Турция европейската интеграция не се ползва с популярност, но подчерта, че пълният отказ от сътрудничество с ЕС ще бъде "излишно и крайно емоционално решение".

На въпрос докъде са стигнали нещата с искането за екстрадиране на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен от САЩ в Турция, Акарджа изрази съмнение, че Гюлен ще бъде предаден на турските власти.

Съветникът изтъкна, че Анкара е предала на Вашингтон 80 кашона с доказателства за вината на Гюлен, смятан за организатор на опита за преврат в Турция на 15 юли, но САЩ продължават да се държат "малко театрално", като си дават вид, че това не са доказателства.