Денят на патриота

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

„Денят на патриота“ отдава почит на американските герои.

На 15.04.2013-та двама джихадисти обявиха война на град Бостън. Бостън победи.

Това е един въздействащ американски филм за силата на обикновените американци. Залозите от глобалния тероризъм едва ли може да са по-високи, но въпреки това режисьорът Питър Бърг представя всичко през гледната точка на обикновените граждани и призмата на човешките емоции.

Марк Уолбърг е в центъра на историята (подобно на спиращия дъха екшън, отново по действителен случай, „Deepwater Horizon: море в пламъци“) без да превръща филма в приказка с един герой. И докато полицията, детективите и агентите от ФБР се опитват да сглобят пъзела от улики, за да открият извършителите на взривовете по време на Бостънския маратон, братята Тамерлан и Джохар Царнаев се наслаждават на последиците от своите действия.

И ако си мислите, че филмът е американска пропаганда за злините на джихада и съдбата, която очаква всички терористи, то грешите. Грешите много. „Денят на патриота“ е наистина въздействаща история за силата на любовта, саможертвата на жените и мъжете в униформа и смелостта на обикновените граждани, обединени след трагедията.

За да бъдат заловени извършителите, героят на Уолбърг, сержант Томи Сондърс, призовава да се мобилизира пълната сила на Бостън чрез публикуване снимкте на извършителите. „Разпространяваме снимките и градът ще изяде тези двамата.“ И въпреки, че в града цари хаос и ужас, че жителите му са сковани от страх, общата цел и желанието за живот побеждават. И винаги ще побеждават.

Освен, че Питър Бърг успява да улови човешките емоции, не му убягва и странната ирония, разкрита в твърдението на братята, че 11-и септември е дело на американското правителство, защото мюсюлманите не са способни на подобни действия.

Няма никакво съмнение кой е героят в историята за атентата на бостънския маратон – самият град Бостън. Силата му е пресъздадена чрез редица сцени: полицай отдава последна почит, докато тялото на 8-годишно дете бива изнесено след клането, а бейзболен играч, облечен във фанелка с надпис Бостън казва на тълпата „Това е нашият ... град“.

И ако това не е достатъчно да ви убеди, че „Денят на патриота“ е въздействаща история за силата на човешкия дух, то финалът на филма е повече от красноричив.

Думите, изречени от сержант Сондърс „Не мисля, че има шанс, те някога да победят“ разкриват истинската стойност на тази екшън драма с човешко лице показваща по удивителен начин съвременните опасности и героите, които им се противопоставят.