Готова е газовата връзка с Гърция

Газовата връзка с Гърция е във финалната си фаза, съобщи министър Теменужка Петкова на конференция в столицата с участието на американския посланик Ерик Рубин, шефа на КЕВР Иван Иванов и шефа на енергийната комисия Делян Добрев.

До дни подписваме споразумението с Европейската инвестиционна банка за изграждането на връзката, като държавата е предвидила за това 110 млн. евро държавна гаранция, уточни Петкова.

Интерконекторът с Гърция е ключов, сред седемте топ приоритета на ЕК в областта на енергетиката, отбеляза министърката. Продължават дейностите по изграждане на интерконекторната връзка България - Сърбия, което също ще даде възможност за диверсификация на газовите доставки, допълни министърката.

С промените, които подготвя Министерството на енергетиката, държавният преносен оператор „Булгартрансгаз“ ще участва като миноритарен акционер в изграждането на LNG терминал за втечнен газ. Когато говорим за енергийна сигурност, тя е и национална сигурност, обобщи министър Петкова. До дни в парламента влиза и енергийната стратегия, съобщи от своя страна шефът на енергийната комисия Делян Добрев.

Източник: Канал 3

Напиши коментар