Властта и кметовете обсъждат винетките

Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне в петък с представители на Националното сдружение на общините в Република България. На срещата ще бъде обсъден механизъм за освобождаване от винетна такса на определени участъци от пътната мрежа, съобщиха от правителствения пресцентър.

Вчера този проблем бе решен частично само за София на среща между премиера и шефа на АПИ Светослав Глосов с участието на министрите на регионалното развитие, вътрешните работи и финансите. Спорният казус за винетката по републиканските пътища, които се налага да пресекат жители на съответната община, възникна покрай спора за участъка от Северната тангента.

За него столичани от района трябваше да плащат винетки, макар и след гратисен период, а Столична община водеше безуспешни преговори с АПИ таксата за тях да отпадне. Накрая премиерът се намеси и реши проблема, като нареди софиянци да не плащат винетка, за да отидат на работа, пътувайки по Северната дъга, която пък влиза в рамките на града. Борисов застана на страната на кмета Йорданка Фандъкова, която бе категорична, че софиянци не трябва да плащат винетки.

В същото време премиерът натърти, че поддръжката на тези участъци от републиканските пътища, които са на територията на общините, трябва да бъдат ангажимент не на държавата, а на кметовете, след като правителството от своя страна ще се откаже от винетките.

"Сега кметовете, за съжаление все от ГЕРБ, им е много лесно да казват: „Държавата“. Хубаво, държавата ги построи, плати ко-финансирането по европейските фондове, поддръжката сега пак държавата да я прави. Да де, ама държавата е на всички тези граждани. Така че, като искате по 12 платна в градовете, ето подаряваме ви ги, поддържайте ги", каза задочно вчера на кметовете Бойко Борисов. Вероятно същото ще чуят и на утрешната среща в Министерския съвет.

Източник: Канал 3

Напиши коментар