Вицепремиерът на Украйна призова за пълно ембарго на руския петрол и газ

В специално интервю за БНТ вицепремиерът на Украйна Олга Стефанишина призова за пълно европейско ембарго върху вноса на руски газ и нефт.

"Ценностите, за които се бият нашите войници и народ, и съпротивата ни на практика правят възможно аз да бъда тук с Вас под мирното небе на град Киев. Ние чувстваме европейската солидарност и това колко посветени и отдадени са правителствата на страните от ЕС в подкрепа на Украйна - с военна помощ, със санкции. Много е важно да обединим усилията си, за да спрем тези терористични действия, които се извършват в сърцето на Европа. Така че - да, тази подкрепа е там. Подкрепата ще бъде достатъчна в деня, в който последният руски войник напусне територията на страната ми. Дотогава никаква подкрепа няма да бъде достатъчна. Общо взето, Украйна призовава за пълно ембарго на употребата на руски газ и нефт от всички европейски страни много преди започването на тази война, защото посланието е много ясно. То е фиксирано в официалните документи на Руската федерация, а именно, че газът служи като основен инструмент на геополитическо влияние и основен инструмент за финансиране на тероризъм и военна агресия, и убийствата на цивилни в Украйна." - каза вицепремиерът на Украйна пред екипа на БНТ в Киев.

Специалните пратеници на БНТ Александър Марков, оператора Станислав Златев и видеотехника Тодор Илиев са в Киев, откъдето показват последствията на войната.

Днес те се включиха от преградието Петропавловска Борчахивка, където също има сериозни разрушения от ракетните обстрели. Унищожени са предприятие за автомобилни гуми и търговски център като от експлозията се разтопил метала по конструкциите им, а ударната вълна е засегнала и околните сгради.