Бритиш Американ Табако купува водещи марки на Булгартабак

Водещият в света производител на цигари Бритиш Американ Табако (БАТ) купува няколко марки на „Булгартабак“ както и дистрибуционната компания „Експрес Логистика & Дистрибуция“ ЕООД.

„БАТ България ще стане един от петте най-големи данъкоплатци в България, като незабавно ще създаде над 100 нови работни места и ще осигури още 1000 в дистрибуцията.

Стойността на сделката е над 100 млн. евро и отразява нарастващата репутация на България като предпочитана държава за международни инвеститори. БАТ с гордост прави най-голямата инвестиция в страната през тази година“, посочват от компанията.

Оценката й е, че сделката ще даде възможност да увеличи пазарния си дял до 40% на пазара на цигари в България, на който присъства от 25 г. В момента по информация на самата компания делът й е 12%.

Придобиването ще включва и активи за дистрибуция и търговия на дребно в България и в по-широкия Адриатически регион.

„Ние сме ангажирани с българския пазар и сме развълнувани от тази значима инвестиция в страна, която все повече показва, че има светло бъдеще. Тази значима инвестиция демонстрира нашата увереност в перспективите пред България и в растежа на БАТ тук“, казва Ричард Уидман, генерален мениджър „Бритиш Американ Табако Клъстър Централна Европа“.

Предложеното придобиване е предмет на антитръстови одобрения и се очаква да приключи до средата на 2017 г.

Напиши коментар