Борисов намекна: Може да издигне президент, който не е от ГЕРБ

Докопам ли някой, че краде, милост няма, предупреди премиерът актива на партията си

Бойко Борисов намекна пред 4000 представители на ГЕРБ в централната и местната власт, че кандидатът за президент на ГЕРБ може и да не е партиен член.

Това премиерът направи току-що на национално съвещание на най-голямата политическа сила, свикано в зала 1 на НДК специално, за да инструктира хората си на прага на следващите избори.

"Най-голямото достойнство на президента било да се разграничи от партията, която го е издигнала. Тогава трябва да се намери друг начин за издигане и за избор. Защо ще се блъскаме да стане някой президент и после да се разграничи от нас? Ние сме го избрали, дали сме пари от субсидията, а като стане, трябва да се разграничи от тези, които сме го завели там", заяви Борисов. И призна, че е в голяма дилема как да постъпи партията на изборите през есента, защото пък не можело и да не номинира кандидат.

Борисов спря дотук - остави отворени различните варианти, понеже и преди бе казвал, че решението му няма да е ясно преди юни.

А и целта на събранието бе друга - да закълне своите да се пазят от корупцията и да спират всяка поръчка, в която има и най-малката сянка на съмнение.

"Внимавайте и правете всичко по закон. Ако някой си мисли, че може да прави далавери и няма да го докопам, се лъже. Интернет е голяма сила - и карикатури да си качвам, и сигнали да получавам. А и механизми си имам да ги проверявам", предупреди премиерът. И каза в прав текст: "Ако докопам някого от вас, милост няма." Така вече ги нямало "Фидосиева, нито Иван, нито другият Иван, нито третият - все хора, които бяха на първия ред".

"ГЕРБ може да бъде свалена от власт само от ГЕРБ. Ние сме партия на народа. Той ни е избрал. Народът ни взе отникъде. Народът взе един син на пожарникар и учителка и напълни тази зала с длъжности. И ако народът разбере, че не сте честни с него, няма да ни търпи. И ще е прав", каза още Борисов.

Това, че всички останали партии са слаби, не бивало да приспива членовете на ГЕРБ. Защото вкупом се обединявали на принципа "всички срещу ГЕРБ", включително и адвокатите на мафията. "Ходят да се пазарят с контрабандистите да ни свалят", наясно е Борисов.

Изненадващо, той разкритикува публично евродепутатите на ГЕРБ, понеже не отговорили на документа, който разнасяла Корнелия Нинова и в който пише, че според доклад на ЕС България губи 19 милиарда евро от корупция. На третия ден чак, след като вече вървяла темата, Борисов се обадил да пита хората си в Европейския парламент какво е това, на което се позовава кандидатката за лидер на БСП, а те още не знаели. Дори Муравей Радев вече бил излязъл по телевизиите да обясни, че тази сума е невъзможна. В същото време заплатите на евродепутатите били по-големи от премиерската, но като отидел в Брюксел, Борисов не им давал една кока-кола да го черпят. "Не забравяйте коя партия ви е пратила там и един ден в месеца поне работете за нея, не само за големите европейски дела", настоя премиерът.

И друго заръча Бойко Борисов на хората си - да не пушат. Той 45 години нямал порок. На стари години "се развалил" и затова вече кашлял.

Камен Каменов за "Хипотези", 17.04.2016 г.

Напиши коментар