Борисов: Длъжни сме да изпълняваме споразумението с Турция

Министър-председателят на Р. България участва в поредна среща на Върха, посветена на бежанския проблем. Този път домакин бе Австрия и нейният премиер Керн.

Ето изявлението на Бойко Борисов след проведената дискусия на държавните ръководители:

„Ние в Европа винаги сме били много хуманни. От тази хуманност си изпатихме.

Ние казахме – елате, ще ви помогнем, виждайки как бедстват хората.

Арабският свят каза – не, ние няма да приемаме изобщо мигранти от тези места. САЩ са приели няколко хиляди не знам точно колко, вие може да ги проверите, за Китай не вярвам да е отишъл някой, за Индия също. За Русия не знам. Всички дойдоха в Европа. Сега ние сме принудени заради всичките събития в Африка и Азия да се събираме всяка събота от една година и половина до сега, за да си защитим народите.

Аз не мога да говоря от името на другите държави, нито мога да говоря от името на ЕС. Но трябва да се действа веднага.

Ние искаме тези хора да се върнат по родните места. Не искаме няколко милиона да дойдат трайно да се настанят в Европа.

Сега в България вече имаме 7 000, но да знам за колко време и да изляза пред българите и да кажа: за 6 месеца, за една година – тези хора бягат от война, да си отделяме от залъка. И ще видите, че българският народ ще бъде изключително толерантен. Българският народ става нетолерантен, когото не може да му се отговори. Не му отговаряме, защото и ние не знаем. Ние настояваме, настояваме, настояваме, но от Великите сили зависи това.

Турция е в НАТО и й вярваме, в същото време част от държавите казват, че не могат да пътуват безвизово, но от двете злини тази е в пъти, пъти по-малка.“

Източник: Министерски съвет на Р. България

Напиши коментар