Боец 2017=Бисер Петното от 2013

Симпатична група от десетина граждани на средна възраст атакуваха стълбите пред Съдебната палата в началото на миналата седмица.

Впрочем – те участваха и във всички досегашни протести срещу Цацаров, които бяха организирани от олигарси-клиенти на Темида и техните подчинени структури – партии, медии, НПО-та или просто т.нар. „общественици“ на заплата при белите якички, които имат солидни проблеми с неудобния главен прокурор и неовладяния от тях Висш съдебен съвет.

Групичката се самоназовава с името „Боец“. Тя е водена от устатия и агресивен (пред медиите) Георги Георгиев – видинчанин, с неизвестна месторабота и доходи, нямащ обаче проблем да манифестира по столичните улици щом дойде време да се скандират обидни лозунги срещу държавното обвинение и съдебната власт.

Редом до въпросния Георгиев крачи бодра смяна жители на вълшебния Северозапад – все недоволни от прокуратурата и Сотир Цацаров. Да се чуди човек дали могат да изброят имената на още трима прокурори, освен Цацаров. Но това е друга тема.

Какво ги води в София? Защо сутринта на делничния ден те нямат проблем да застанат с лозунги на тротоара пред Съдебната палата под учудения поглед на забързаните към работните си места столичани?

Нямат защото някой щедър спонсор им е заплатил добре за бутафорния и трагикомичен протест. Защото поредният олигарх с мераци да управлява задкулисно държавата е решил, че като хвърли пет сребърника на отчаяни провинциални люде, то ще си реши всички драми в живота, ще се разправи с конкурентите в политиката и бизнеса.

Струва ли ви се позната тази схема?

Да, мирише на 2013-та и Бисер Петното.

Припомням, че по онова време, русенската група на Петното бе сред модерните групи протестиращи. Те бяха шумни и гласовити, участваха в живите връзки на сутрешните блокове, отразяваха ги големите телевизии. Водачите им се превърнаха в обичайни гостуващи за водещите публицистични предавания, а някои от тях дори се хвалиха, че посетили в дома им лидерите на страната и основните политически партии.

И не само това. Те бяха скандални, забъркваха се в проблеми. Обясняваха, че репресивният апарат на държавата ги тормози, че са врагове на статуквото. Дори нарочно предизвикваха полицията да ги санкционира, за да се изкарат дисиденти, да излезе, че са умишлено ударени от органите на реда.

Пак питам – струва ли ви се позната тази схема?

Днес водачът на „Боец“ Георгиев обиколи медиите на подсъдимите и обвиняеми олигарси, за да обясни, че бил жертва на НАП, НОИ, НЗОК, МВР, MAFIATAи който още се сетите. По същия начин Петното се изкара потърпевш от лошите, разтреперили се от шайката му десетима русенски тарикати, решили да изкарат някой лев от щедрите столични мултимилионери.

Такъв е мачът на Георги Георгиев от „Боец“. Такъв беше мачът на Бисер Петното от Русе. Даже май един и същ бизнесмен плаща за фамозните им рейдове по столичните жълти павета. Жокер – има мустак, беше шеф на банка и леко се укрива от правосъдие.

Една и съща пиеса за наивници. Пак ни взеха за будали, уважаеми читатели, все същите, със същите номера. Номерът им с лобиста от чужбина за битка с главния прокурор (разказахме ви вече защо Брус Джаксън 2003 е равно на Джоузеф Огъстин 2017), номерът им с хорица от бедните дунавски градове, всичко е същото.

Не е лошо иначе, че субсидират населението на най-западналите икономически краища на Родината. Там където безработицата е най-висока в ЕС. И все пак – всичко е с мярка.

Пародия е битката на Бисер Петното за демокрация. Пародия е и битката на Георги Георги от „Боец“ за читава съдебна система. Защото това е борба на притеснени богаташи, разтреперили се, че идва Видовден за мръсните им сделки и схеми.

Но като сме казали съдебна система и реформа, нека пак повторим какви са мерките за истинска промяна в нея. Достатъчно внимание обърнахме на цирковите актьори в Пиесата на абсурда, но не от Бекет, а от Русе и Видин.

Какво искат българите от съдебната система?

1.     Изчистване на формализма от съдебния процес. Законът днес е разписал твърде много доказателства за доказване на вина. А оттук престъпниците използват вратички за оправдателни присъди.

2.     Ясни срокове за работата на всички – съдии, прокурори и следователи. И ясни механизми за поставяне на оценка на тяхната работа.

3.     Максимално да се ограничи връщането на делата за доразследване. Това дава възможност на бандитите да се договарят с магистратите.

4.     Намаляване на инстанциите, там където е възможно.

5.     Конкретни правила за наказание на магистрати, които лошо вършат своята работа.

Това е истинската съдебна реформа. Всичко останало е олигархичен интерес, генериращ напрежение и атаки към институциите. Което не е и толкова лошо – едни хорица от Русе и Видин забогатяват. Но пък потърпевши сме всички ние.

Иван Иванов за Хипотези

Напиши коментар