БОЕЦ и Бисер Петното равно на Цветан Василев

Симпатична група от неколцина провинциални (като състояние на духа) граждани на средна възраст атакуваха днес стълбите пред Съдебната палата. Странната компания се оказаха посетители на Лозан Панов – председател на ВКС и съдия номер 1 на Републиката.

Какво е общото между така наречените граждани-общественици и Панов? Отговор – заедно обслужват нечисти интереси, от сутрин до вечер атакуват главния прокурор и неовладяния от задкулисието Висш съдебен съвет (ВСС). Апропо, желанието на Лозан Панов да се среща със служители на подсъдими и обвиняеми лица (например Цветан Василев - сдобил се със 146 обвинения за източването на близо 3 милиарда от фалиралата КТБ) е уникално. Създадохме световен прецедент в правото. Но Панов отдавна копае дъното, това не е новина. Не е новина, че проваленият магистрат отдавна заслужи предсрочно отстраняване от незнайно на какво основание търпящия своеволията му ВСС.

Впрочем не е новина и друго – тези хора са добре познати. Те участваха и във всички досегашни протести срещу Цацаров, организирани от олигарси-клиенти на Темида и техните подчинени структури – партии, медии, НПО-та или просто т.нар. общественици на заплата при белите якички, имащи солидни проблеми с неудобното държавно обвинение. Шпицкомандата със специално предназначение се самоназовава с името „Боец“. Тя е водена от устатия и агресивен (пред медиите) Георги Георгиев – видинчанин, с неизвестна месторабота и доходи, нямащ, обаче, проблем да манифестира по столичните улици щом дойде време да се скандират обидни лозунги срещу прокуратурата и съдебната власт. Същият неколкократно публикува в социалните мрежи свои снимки с Цветан Василев, явно няма свян и срам да признае самоличността на своя работодател. Но какъв е произходът на парите, с които беглецът от правосъдие финансира услугите на видинската трупа? Плаща ли данъци Георги Георгиев от „Боец“? Къде е НАП? Къде е КПКОНПИ? С какво живее в София скромният видинчанин?

Редом до въпросния Георгиев крачи бодра смяна жители на вълшебния Северозапад – все недоволни от прокуратурата и Сотир Цацаров. Да се чуди човек дали могат да изброят имената на още трима прокурори, освен Цацаров. Но това е друга тема. Какво ги води в София? Защо сутрин в делничния ден те нямат проблем да застанат с лозунги на тротоара пред Съдебната палата под учудения поглед на забързаните към работните си места столичани? Нямат, защото някой щедър спонсор (вероятно) им е заплатил добре за отдавна маргинализирания, бутафорен и трагикомичен вече дългогодишен протест. Защото поредният олигарх с мераци да управлява задкулисно държавата е решил, че като хвърли пет сребърника на отчаяни провинциални люде, то ще си реши всички драми в живота, ще се разправи с конкурентите в политиката и бизнеса.

Струва ли ви се позната тази схема? Да, мирише на 2013-а и Бисер Петното. Припомням, че по онова време, русенската бригада на Петното бе сред модерните групи протестиращи. Те бяха шумни и гласовити, участваха в живите връзки на сутрешните блокове, отразяваха ги големите телевизии. Водачите им се превърнаха в обичайни гостуващи за водещите публицистични предавания, а някои от тях дори се хвалиха, че посетили в дома им лидерите на страната и основните политически партии. И не само това. Те бяха скандални, забъркваха се в проблеми. Обясняваха, че репресивният апарат на държавата ги тормози, че са врагове на статуквото. Дори нарочно предизвикваха полицията да ги санкционира, за да се изкарат дисиденти, да излезе, че са умишлено ударени от органите на реда.

Пак питам – струва ли ви се позната тази схема? Днес водачът на „Боец“ Георгиев обикаля медиите на подсъдими и обвиняеми олигарси, за да обясни, че бил жертва на НАП, НОИ, НЗОК, МВР, MAFIATA и който още се сетите. По същия начин Петното се изкара потърпевш от лошите, разтреперили се от шайката му десетима русенски тарикати, решили да изкарат някой лев от щедрите столични мултимилионери. Такъв е мачът на Георги Георгиев от „Боец“. Такъв беше мачът на Бисер Петното от Русе. Даже май един и същ бизнесмен плаща за фамозните им рейдове по столичните жълти павета. Жокер – има мустак, беше шеф на банка и леко се укрива от правосъдие. Една и съща пиеса за наивници, на която кукловодът очеизвадно се казва Цветан Василев.

Бисер Петното се срещаше с Орешарски, Георгиев от „Боец“ се среща с Лозан Панов. Нема такава държава!

Пак ни взеха за будали, уважаеми читатели, все същите, със същите номера. Номерът им с лобистите от чужбина за битка с главния прокурор, номерът им с хорицата от бедните дунавски градове, всичко е същото. Не е лошо иначе, че субсидират населението на западналите икономически краища на Родината. Там където безработицата е най-висока в ЕС. И все пак – всичко е с мярка. Пародия е битката на Бисер Петното за демокрация. Пародия е и битката на Георги Георгиев от „Боец“ за читава съдебна система. Защото това е борба на притеснени богаташи, разтреперили се, че идва Видовден за мръсните им сделки и схеми.

Тодор Тодоров за Хипотези

Напиши коментар