Бежанец съди фейсбук

Сирийският бежанец, чието селфи от 2015 г. с германския канцлер Ангела Меркел натрупа популярност, ще съди фейсбук за клевета, тъй като социалната мрежа не е премахнала редица постове, в които младият мъж е наречен екстремист и престъпник, съобщи неговият адвокат, цитиран от Ройтерс.

Анас Модамани, 19-годишен бежанец от Дамаск, бе заснет през септември 2015 г. как си прави селфи с Меркел при посещението на канцлерката в бежански център в берлинския квартал Шпандау.

През следващите месеци обаче снимката бе споделена от редица анонимни акаунти във фейсбук, заедно с текстове, в които се твърди, че Модамани е отговорен за екстремистки нападения и убийства, включително за бомбения атентат на брюкселското летище през март 2016 г.

Фейсбук няколко пъти отказал да изтрие тези постове, тъй като те не нарушавали правилата на компанията, каза адвокатът на сириеца в телефонно интервю за фондация "Томсън Ройтерс".

Твърденията на адвоката бяха опровергани от говорител на фейсбук, който заяви в отговор на запитване на в. "Гардиън", че компанията е получила от него искане за премахването на едно съдържание от платформата и то е било уважено.

Междувременно канцлерът Ангела Меркел изтупа от праха старо политическо мото от следвоенна Германия и го обяви за основна мисия на Християндемократическия съюз на предстоящите избори тази година, съобщи ДПА.

Лидерката на най-голямата икономика в Европа подчерта, че "Благоденствие за всички" ще бъде фокусът на предизборната кампания на партията й.

"Искаме колкото може повече хора в Германия да имат работа и справедливо заплащане", заяви вчера Меркел пред около 60 ръководители на ХДС на събрание в западното градче Перл.

"И искаме компаниите да имат условия, при които да инвестират в Германия, а не другаде", каза Меркел.

През 50-те години на 20 век първият следвоенен министър на икономиката на Германия Лудвиг Ерхард обещава "благоденствие за всички", докато полага основите на икономически реформи, които по-късно ще станат известни като германското "икономическо чудо".