БАН: Не е упражняван правителствен натиск относно анализа за Белене

„БАН ще настоява да се публикува пълния доклад за проекта АЕЦ Белене.“

Това заяви на извънреден брифинг професор Александър Тасев, ръководителят на проекта, изработил анализа. Поводът за брифинга са изтекли в интернет копия на междинния доклад, който бе секретен и предоставен на Министерството на енергетиката.

До края на деня от Академията ще изпратят писмо за това до Българския енергиен холдинг. Тасев реагира и на критиките, че не е трябвало БАН да прави анализа. Според него учените са способни за изготвянето на тази задача.

 В екипа са участвали 6 водещи енергийни експерти и 6 института на БАН - общо 40 души. Докладът за АЕЦ „Белене“ като част от дългосрочна стратегия на страната беше представен в средата на миналия месец. Според учените проектът е жизнеспособен.

 "Категорично заявявам, че никой не е упражняван натиск върху БАН за изготвяне на подобни резултати. Междинният доклад на БАН за АЕЦ „Белене“ представя 90 варианта само за песимистичния сценарий. Започнахме с него, за да не ни обвинят, че започваме с най-оптимистичния. За него има още около 90 варианта. Нищо от това, което е предадено на 15 септември, не е махнато от окончателния доклад“, категоричен беше Тасев.

Напиши коментар