Банев и Прокопиев на съд за бандитска приватизация

Прокуратурата погна олигархията за бандитската приватизация, ужилила с милиони държавата. Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения бяха арестувани в Ница. Поводът е разследване, свързано с източването на завод "Полимери". Междувременно разградският бос на "Капитал" Иво Прокопиев, който натрупа несметно богатство покрай масовата приватизация при Иван Костов се сдоби с ново обвинение. Той е подведен под отговорност за пране на пари. Оказва се, че олигархът е цакал държавата с концесионните такси за "Каолин", крил е добив, печалба и данъци.

Обвинението, за което съобщиха от пресцентъра на прокуратурата, е второ срещу разградския бос и също разобличава и задкулисните му заигравания с хора от властта и разкрива механизмите, по които е забогатял незаконно. Прокопиев вече е подсъдим за аферата "ЕВН" заедно с бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Новото дело срещу олигарха пак е свързано с лица, които са имали отговорни позиции във властта. От прессъобщението на прокуратурата става ясно, че разследването е стартирало като проверка за евентуални "престъпления по служба, извършени от служители на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) във връзка с изпълнението на концесионните договори с "Каолин" АД, гр. Сеново.

В съобщението не се посочва конкретният период от време, за който се прави разследване, но икономиката, енергетиката и туризмът бяха обединени в едно министерство в годините от 2009 до 2013 г., а начело на ведомството в по-голямата част от този период бе именно съпроцесникът на Прокопиев – Трайчо Трайков.

От прокуратурата посочват, че делото е прераснало в разследване на пране на пари, "касаещо продажбата на придобити от "Алфа Финанс Холдинг" АД акции от капитала на "Каолин" АД, представляващи 100% от капитала на "РМД  Каолин  98" АД,  на регистрирано на 20.12.2012 г. в местния съд в гр. Кьолн, Германия, дружество "Кварцверке ГмбХ"." Освен Прокопиев, който ще отговаря пред Темида в качеството си на председател на Съвета на директорите на "Алфа Финанс Холдинг" АД, по досъдебното производство като обвиняеми са привлечени още и двамата членове на Съвета на директорите на фирмата Константин Ненов и Иван Ненков. И тримата са пуснати на свобода срещу "подписка", уточняват от прокуратурата.

Сигналът за новото разследване пък е дошъл от комисия "Антикорупция", която преди близо година поиска запор за близо 200 млн. лв. върху имуществото на Прокопиев и фамилията му. След като съдът уважи иска и реши да блокира имането на разградския бос, пред Темида беше внесен и иск за конфискацията му в полза на държавата, тъй като е придобито незаконно. Именно в иска на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) пред Бургаския окръжен съд, който "Монитор" получи по Закона за достъп до обществена информация, се появяват първите документи за укриването на концесионни такси, дължими за добитото количество каолин и други суровини, а също и неплащането на дължими данъци.

"На 23.04.2018 г. е постъпил сигнал от председателя на КПКОНПИ ведно с материали от извършена проверка от комисията. В сигнала и приложените към него документи са посочени множество факти и обстоятелства, които са послужили като основание за започване на разследване и за престъпление по чл. 253 НК (пране на пари)", посочват от прокуратурата. От иска на КПКОНПИ става ясно, че прането на пари всъщност е предшествано от две т.нар. предикатни или първични престъпления.

Първото е незаконната продажба на дружеството по времето на ментора на Прокопиев – Иван Костов, на РМД-то на брата на Прокопиев – Александър. От документите става ясно, че Прокопиев-брат не е имал право да участва в работническото обединение, тъй като не е бил служител в дружеството и не е имал двугодишен стаж, както изисква законът. Освен това компанията е купена на драстично занижена от управляваното тогава от екипа на Командира министерство цена, която накрая дори не е била платена на държавата.

Второто престъпление, прикрито с продажбата на "Каолин", пък е именно занижаването по документи на добива на природни ресурси от компанията. Според назначените експертизи само за периода 2005 – 2009 г. укритият добив възлиза на над 93 млн. лв. Това означава, че на държавата не са платени концесионни такси за близо 5 млн. лв. и още поне над 8 млн. лв. данъци. В следващите години практиката по укриване на добив се е запазила. Назначените по делото експертизи са установили нарушения по 4 направления. Първото е изкуствено занижаване по документи на крайната продажна цена на суровината.

При пазарна цена 150 – 200 долара на тон за пред държавата са декларирани стойности от 65 лв. за тон. Освен това е прикривано реалното количество на добитите природни ресурси и е декларирано на занижени стойности. Третото нарушение е добиването на суровини от по-голяма площ от тази, разписана в договора на "Каолин" за концесия. Последното нарушение е свързано с технологията на добиване, разписана в контракта на "Каолин" с държавата – използвани са многократно повече взривове за добив от разрешените в договора.

От "Алфа финанс" реагираха на новото обвинение срещу Прокопиев с вече познатата до болка защитна теза на разградския олигарх, че разследванията срещу него били тенденциозни и били свързани с издателската му дейност. Самият олигарх даде смехотворното обяснение пред bTV, че в последния брой на "Капитал" имало страшно много разкрития за корупция и затова го атакували. Обвинението му обаче е повдигнато доста преди последния брой на бутиковото списание да бъде списан, а от съобщението на прокуратурата става ясно, че е обявено в петък заради многобройните запитвания от медии.

Междувременно Банев и съпругата са били задържани във френския град Ница в 8,50 часа местно време в петък, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев. Поводът е разследване на спецпрокуратурата в София и страната във връзка с дейността на приватизирания завод "Полимери" АД, който беше собственост на семейството. Образувано е досъдебно производство за престъпно сдружение, длъжностни присвоявания, пране на пари, документни измами и данъчни престъпления.

В момента Баневи са привлечени към наказателна отговорност задочно. "Те са арестувани след издадена у нас европейска заповед за арест и европейска заповед за разследване. Основният обект на разследване по това престъпление е източването на приватизираното предприятие "Полимери". Резултатът за всички е ясен – от 1800 работници, които са 1800 семейства, в момента се изхранват нула семейства", каза Гешев. Той изказа благодарност на компетентните френски власти, които в максимално кратък срок съдействали на българските в полза на разследването у нас. То е започнало преди около 2 месеца.

В петък следователи от отдел "Следствен" на Специализираната прокуратура извършиха процесуално-следствени действия на адреси в София и страната-претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели в рамките на образуваното досъдебно производство. "Включително е поискано от френските ни партньори да проведат съответни действия – претърсвания и други, във Франция."

"В бившия завод "Полимери" в Девня е извършена една разбойническа приватизация, а резултатът е екологична бомба", заяви през август 2017 година премиерът Бойко Борисов, който посети съоръжението. Тогава той изрази надежда, че разследването срещу неизвестен извършител ще стане срещу известен. Всичко това е разграбено, унищожено, а пък собствениците имат "Мерцедес" и "Майбах". Премиерът не скри разочарованието си, че заводът е бил разграбен, активите са останали при частниците, а вредният отпадък е останал за данъкоплатците. По думите му разходите в момента за охрана на обекта, ток, вода и наблюдение са за сметка на държавата. Тогава стана ясно още, че 10 месеца ще бъдат необходими за пълното рециклиране на опасния трихлоретан, който продължава да се съхранява в корозирали цистерни на територията на завода. Кабинетът отпусна 15 млн. лв., за да бъде изнесено отровното вещество оттам и утилизирано в чужбина, тъй като нашата страна няма право да утилизира подобни силни отровни вещества. Баневи приватизираха предприятието през 1998 г., но през 2010 г. спря работа.

Приватизацията на "Каолин" и "Дамяница" пример за бандитското ограбване при Костов

"Каолин", както и първата приватизационна далавера на Прокопиев - Винпром "Дамяница", са ярък пример, достоен за учебник по антиикономика, за това как Иван Костов и назначените от него "приватизатори" ограбиха труда на поколения българи.

Приватизацията на "Каолин" стартира през 1997 г., когато на власт идва правителството на Драгалевския лаборант, а шеф на икономическата комисия в НС и тартор на кръга "Агнешките главички" е митичният Никола Николов – родом от Разград. Сигурно е и съвпадение, че бащата на Прокопиев е бивш служител на УБО на ДС, а брат му Александър Прокопиев е служител на контраразузнаването в МВР-Разград.

Първоначално предприятието е оценено на 31 млн. лв., като интерес проявява белгийската фирма Sibelco, която е световен лидер в този сектор. Преговорите, разбира се, набързо са преустановени въпреки готовността на белгийците, освен да платят приватизационната цена и да инвестират веднага 20 млн. долара за развитието на дружеството.

През 1999 година се създава РМД "Каолин 98" АД, в което участва братът на Прокопиев Александър, доскорошен служител на МВР и, разбира се, без да е спазил изискването по закон да е работил поне 2 години в "Каолин". Друг член на съвета на директорите на РМД-то се оказва съпругата на директора на "Булброкърс" Петко Шишков Даниела. "Булброкърс" е лично дружество на Прокопиев, създадено, за да се занимава с инвестиционно посредничество. Изготвена е нова оценка на "Каолин", направена не от някой друг, а от "Булброкърс". Новата цена е 7,2 млн. лв., като е предвидено само 10% от нея да се платят ефективно, а остатъкът – с компенсаторни записи. След като плаща само 10% от стойността на "закъсалото" според разградския бизнесмен предприятие, РМД-то, ръководено от брата на Прокопиев, тихомълком се оттегля от сцената, за да дойде "Алфа финанс" на самия Иво Прокопиев.

По изпитаната схема с увеличение на капитала, приложена и при Винпром "Дамяница" – акции от увеличението записват не работниците в "Каолин", а само фирмата на Прокопиев.

Източник: „Монитор“

2 Коментари

  1. Avatar
    subswithGof 2018-11-04 12:59:26

    Да, неплохой вариант\r\n \r\n--- \r\nПо моему мнению Вы не правы. Могу отстоять свою позицию. Пишите мне в PM, обсудим. транс порно скачать, скачать порно бесплатно или myporno ru скачать порно трансы

Напиши коментар