Апелативните съдии оставиха в ареста убиеца от Борисовата

Софийски апелативен съд (САС) постанови днес мярка за неотклонение "задържане под стража" за Йоан Матев, обвинен в убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина през 2015 г.

Решението на въззивния съд идва, след като миналата седмица съдия Мина Мумджиева от Софийския градски съд (СГС) реши да пусне Матев от ареста срещу мярка за неотклонение "подписка". Мотивът на съдията бе, че е изтекъл 8-месечният максимален срок за задържането му под стража.

Съдия Мумджиева се обоснова с това, че в случая с Матев срокът е по-кратък, защото в деня на убийството на Георги, обвиняемият е бил непълнолетен и за него се прилагат срокове за задържане и наказания, различни от тези за пълнолетни.

Според апелативните магистрати обаче съдия Мумджиева неправилно е приела, че максималния срок за задържането на Йоан Матев е 8 месеца. В случая максималният срок е година и половина и решението на съда не само не е незаконно, а е и единственото възможно, постановиха от САС.

В мотивите си апелативните съдии посочват, че има опасност Йоан Матев да се укрие, тъй като според тях след извършването на деянието е опитал да прикрие следите си.

Припомняме, че вчера прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Матев. Той е обвинен в това, че на 2 юни 2015г. в 11.43 ч. в град София, в парк ,,Борисова градина", като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките, си умишлено е умъртвил непълнолетния Георги Игнатов като му нанесъл един удар с нож. В резултат на това били засегнати жизнено важни органи и настъпила масивна кръвозагуба, довела до смъртта на пострадалия, твърдят от държавното обвинение.

Деянието е квалифицирано като извършено "по особено мъчителен начин", тъй като след получаване на нараняването до момента, в който се развила острата кръвозагуба и пострадалият изпаднал в безсъзнание /поради обезкървяването на мозъчните структури/, той изпитвал значителни по интензитет болки и е могъл емоционално да осъзнае случващото се с него.

Делото вече е разпределено на случаен принцип и се очаква до два месеца да бъде насрочена и дата за първо заседание.

Източник: „Правен свят“

Legalworld.bg

Напиши коментар