Токсичният коктейл "Копейкин"

Пред очите ни се джурка токсичен коктейл. Това е коктейл " Копейкин" - дребен лъжльо плюс подсъдими олигарси, и малко руско-китайска агентура за аромат.
Едва дочакал отмяната на извънредното положение Костя Копейкин, както вече е по-известен нефелният лидер на маргиналната партийка “Възраждане”, излезе на протест. Причина? Никому не стана ясно каква е точната причина, нито пък какво точно предлагат като политическа алтернатива. Ей, така – да се покрещи на жълтите павета, да се понапсува властта, белким хората забравят, че същият този Копейкин се оказа не политически лидер, а обикновен ментарджия, както стана ясно от журналистически разследвания напоследък. И покрай това, да се отклони вниманието от шумните разследаания срещу олигархията.

Явил се на избори с една точка – премахване на партийните субсидии и шумно декларирал, че партията му няма да вземе нито лев субсидия дори и да придобие право на това, Копейкин успя да заблуди малко над 1 процент от гласоподавателите и това му отреди място на партийната трапеза за държавни субсидии. Вместо обаче да спази обещанието си и да не ползва субсдията, Копейкин и неговите партийни авери тихомълком подадоха исканията си за полагаемата субсидия – повече от 1 милион за мандата – и започнаха да си я ползват. Излъгаха, че нямало правна възможност да се откажат, въпреки че финансовото министерство официално ги уведоми, че правото на субсидия затова е право, защото всяка партия сама решава дали да се възползва от държавните пари или не. И започнаха да усвояват държавните пари за сметка на излъганите наивници, които гласуваха за тях в изборите. И о, чудо – щом държавната започна да се излива в партийната каса, Копейкин, който цял живот е работил дребен чиновник в държавни музеи и на партийна работа към ВМРО, и е живял в скромен работнически квартал, се озова горд собственк на скъпарска къща с изглед към морето и нов автомобил, а съпругата му – на нов апартамент. Каква е връзката между това внезапно забогатяване на Копейкин и парите от партийната субсидия тепърва ще установяват следствените органи. Но лъжата, че неговата партия няма да ползва субсидии, е налице.

Точно тази партия, оглавявяна от Копейкин, е организатор на “протеста” срещу правителството. Вероятно платен и с партийната субсидия. Но извън това, защо толкова бърза да протестира Костя Копейкин? Опитните политически играчи веднага заподозряха, че той иска да се пласира, т.е. да осребри още веднъж партийната си кариера, като обслужи интересите на онези среди в обществото, които искат дестабилизация и смяна на властта на всяка цена – подсъдими олигарси у нас и в чужбина, руски и китайски шпионски мрежи, които не приемат еднозначното партньорство на България със САЩ и вскякакви знайни и незнайни кандидати за власт. Гласи се Копейкин, белким го забележат, за да заложат всички те на неговата карта. Защото чалга-партията на Слави и провалената Мая Манолова оставят все по-голям вакуум след себе си. Отиващият си Радев крои сметки и не крие симпатиите си към Копейкин. Все още лидерката на БСП Корнелия Нинова също.

Странен коктейл с висока токсичност. Защото не предлага нищо добро за България, нито пък кадърни хора, които да заемат високите постове. А иска да паразитира върху обществената критика към управлението, за да седнат в креслата на властта. Протест “стани да седна”.

 

/Хипотези/